Uit de recent gepubliceerde HR Marktmonitor, een gezamenlijk onderzoek door onderzoeksbureau Motivaction en Unique, blijkt dat 57% van de werknemers gewoon naar hun werk gaan als ze ziek zijn. Uit het onderzoek, afgenomen bij 2.300 werknemers en 2.000 werkgevers in het groot- en mkb-bedrijf, blijkt dat dit vooral door het grote verantwoordelijkheidsgevoel van de werknemers komt. Dit wordt ook door de werkgevers herkend als de belangrijkste reden. Op het eerste gezicht lijkt dit goed, een werknemer die zich zo inzet voor de organisatie.

Maar het kan ook te ver doorslaan. Dit geven de werkgevers ook aan in het onderzoek. Werknemers zijn immers het meest belangrijke onderdeel van de organisatie, hier willen werkgevers dus goed voor zorgen. Om hun verantwoordelijkheid als werkgever te nemen, vinden werkgevers het toch belangrijk dat werknemers zich eerder ziek melden. Medewerkers zijn namelijk minder productief wanneer ze ziek zijn en zijn eerder geneigd fouten te maken. Ook voor de lange termijn kan het nadelige gevolgen hebben wanneer een werknemer te bevlogen is. Hierdoor kan zelfs een burn-out op de loer liggen. Het is volgens de onderzoekers vooral belangrijk om een bedrijfscultuur te creƫren waarin werknemers zich vrij voelen om ziekteverzuim te bespreken. Het ziek zijn moet vooral niet als falen worden gezien. Dit vergroot de werkdruk alleen maar en draagt bij aan het feit dat werknemers te vaak toch komen werken als ze ziek zijn.